ANNA3 | Zomerse orgelconcerten | Lies Vandewege, Sopraan & Willem Van de Weerd,Orgel | Zondag 29 augustus 2021 | 17 uur | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Zondag 29 Augustus 2021

LIES VANDEWEGE &
WILLEM VAN DE WEERD

 

17.00 uur concert

16.30 uur inleiding

16.00 uur deuren open

 

tickets

  • 14 EUR

  • 10 EUR (hechte & beste vrienden ANNA3)

  • 8 EUR (-26 jaar)

 

tickets bestellen

 

voorverkooppunt

G. Burssenslaan 17 2050 Antwerpen op ma-wo-vr van 9.30 tot 11.30 u vanaf 15.07.2021

 

verkoop

  • aan de inkom,

betalen met
payconiq
of
cash

 

De combinatie van sopraan en orgel wordt niet zo vaak toegepast maar wel in onze orgelreeks! En hoe! Sopraan Lies Vandewege brengt een aantal klassiekers uit het kerkelijke repertoire dat we kruisen met orgelwerk van de groten zoals Lemmens, Mendelssohn, Boëlmann en Messiaen.

 

Sopraan Lies Vandewege studeerde met speciale vermelding af aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Bernadette Degelin en Axel Everaert, waarna ze zich vervolmaakte aan de Muziekkapel Koningin Elizabeth. Ze kreeg er les van José Van Dam.

Ze werkte als soliste met vooraanstaande Europese dirigenten, ensembles en orkesten zoals de Beethoven Academie met Dirk Brossé, Le Concert Spirituel met Hervé Niquet en het Nationaaal Orkest van België met Walter Weller. Speciaal vermelden we haar medewerking aan het Kerstconcert in het Koninklijk Paleis met Brussels Philharmonic. In de opera maakte ze haar debuut in 2008 in de Munt en had o.a. een solistische rol in Mozarts Idomeneo.

In 2010 soleerde ze tijdens de Europese operadagen en in december 2014 was ze cover voor de rol van Donna Anna in Don Giovanni. Daarna volgde nog diverse rollen in opera’s en operettes van Monteverdi, Purcell, Gounod, Offenbach en Richard Strauss. Verder werkt ze mee aan diverse projecten in binnen-en buitenland en aan de wereldcreatie van “Tragedy of Friendschip”, productie van Jan Fabre die haar tevens uitnodigde om mee te werken aan zijn “Mount Olympus”.

Muziek is de rode draad doorheen het beroepsleven Willem Van de Weerd. Hij startte als “pianist” in het orkest van de lagere school en vervolgde zijn muzikale studies aan de muziekacademies van Lier en Berchem. Een logisch gevolg waren hogere studies aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Antwerpen waar hij “Eerste prijzen” en getuigschriften behaald in verschillende disciplines, zowel instrumentale als theoretische. (solfège, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, piano, orgel en koordirectie). Daartussen waren er ook de studies beiaard en campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Zijn carrière begon hij als muziekpedagoog en organist maar dit werd uitgebreid naar koordirectie.

Willem Van de Weerd was dirigent van de “Zangfaculteit” van de VUB, gastdirigent van het Oxford Bach Choir en hij begeleidde verschillende Vlaamse koren naar een hoger niveau. Dit resulteerde in heel wat concerten in binnen-en buitenland met o.a. het Requiem van Mozart en Brahms, missen van Haydn, psalmen van Mendelssohn, Gloria van Vivaldi…..

Geregeld was er tijdens die concerten de samenwerking met sopraan Lies Vandewege. Daarnaast gaf en geeft Willem Van de Weerd lezingen omtrent klassieke muziek en de bereikbaarheid ervan voor iedereen. Het lesgeven (muzikale opvoeding), voor het grootste deel aan het Virgo Sapiens-instituut te Londerzeel, mocht sinds korte tijd, na een mooie carrière, wegvallen en zo is er nu veel tijd voor het orgel, de piano en de lezingen.

Willem Van de Weerd is organist-titularis van de Sint-Theresiakerk waar hij beschikt over twee mooie orgels en orgelmuziek een wezenlijk onderdeel van de liturgie is. Bij occasionele gelegenheden speelt hij ook in andere kerken en in concreto bij de uitvaarten in de OLV-kerk te OLV Waver, of zijn er de concerten in binnen- en buitenland.

Uitvoerders

  • Lies Vandewege, sopraan

  • Willem Van de Weerd, orgel

 

Inleiding

Voorafgaand aan het concert is er een inleiding voorzien. Meer info volgt nog.

 

Programma

Ave Maria’s van Caccini en Verdi, Pié Jesu van Webber en Agnus Dei van Bizet.

De orgelmuziek is van Lemmens, Mendelssohn, Boëlmann en Messiaen

 

 

Coronamaatregelen

ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19: voor dit concerten worden de bezoekers geregistreerd, er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, u dient een mondmasker te dragen en 1,5 meter afstand te houden van de andere bezoekers, u kan tickets betalen via uw smartphone (payconiq), de kerk wordt geventileerd, er is geen drankje na het concert,  enz…

Voor dit event hebben we een groen Covid-veiligheidslabel dat u hier kan consulteren.